1. Przyjaźniejszy widok pracy na wielu rachunkach (stolikach)
Na rozgrzewkę zmianę zauważą użytkownicy pracujący na wielu rachunkach:
- Odświeżyliśmy nieco widok, tak aby był on bardziej przejrzysty i przede wszystkim szybszy w obsłudze.
- Ułatwiony został proces dzielenia rachunków.
- Wdrożyliśmy filtrowanie rachunków, aby ułatwić ich wyszukiwanie. Od teraz obsługa może oglądać nie tylko wszystkie, ale też rachunki własne czy takie, które są przypisane do konkretnej roli (np. barmańskiej)
2. Współdzielenie rachunków - dostępne w taryfie Max
Ta funkcja to totalna rewolucja - mobilny kelner, mobilny dostawca, stacjonarny POS - wszystkie kasoterminale smart+ i i mobilne iPOS pocket komunikują się ze sobą. Rachunek otwarty na jednym iPOSie, możesz prowadzić dalej lub rozliczyć z poziomu innego kasoterminala pracującego w ramach lokalu.
Jak może to działać?
- iPOS smart+ może pełnić rolę stacjonarnego POSa przeznaczonego dla kierownika sali, barmana czy bazy do rejestracji zamówień z dowozem lub na wynos.
- kelnerów wyposaż w kieszonkowy kasoterminal iPOS pocket, który będzie pełnił rolę urządzenia typu mobilny kelner. Obsługa przyjmie zamówienie przy stoliku, zaparkuje rachunek, wyśle go na kuchnię a na koniec rozliczy się z klientem wystawiając dowolny dokument - fakturę czy paragon.
- dostawcy wyposażeni w iPOS pocket będą mogli wygodnie i sprawnie pracować. Zamówienie telefoniczne z dostawą zarejestrowane na iPOS smart+ trafi na iPOS pocket Twojego dostawcy wraz z informacją o adresie dostawy i telefonie kontaktowym do klienta. Kurier pojedzie do klienta z już zaparkowanym rachunkiem. Klient w momencie odbioru zamówienia zapłaci kartą lub gotówką, a dostawca na miejscu wystawi fakturę lub paragon - bez konieczności “wbijania” pozycji. Menager czy kierownik z poziomu stacjonarnego iPOS smart+ będzie mógł kontrolować zamykanie rachunków przez dostawcę.
→ Uruchom współdzielenie rachunków przechodząc na taryfę Max
3. Faktura na usługę gastronomiczną - dostępna od taryfy Pro
Klient potrzebuje faktury na usługę gastronomiczną bez wyszczególnionych pozycji? Na ekranie płatności pojawiła się nowa opcja - faktura gastronomiczna. Taki dokument zawiera wyłącznie pozycję “usługa gastronimiczna” oraz sumę opłat w poszczególnych stawkach VAT.
Korzystając z planu Pro fakturę gastronomiczną wystawisz zarówno z iPOS pocket jak i iPOS smart+.
4. Indywidualne opisy rachunków - dostępne od taryfy Pro
Dotychczas definiowanie nazw stolików lub rachunków było konfigurowalne w iPOS web. Dzięki aktualizacji pojawi się kolejna opcja umożliwiająca nazwanie w dowolny sposób nowo otwartego rachunku z poziomu aplikacji sprzedażowej na tablecie smart+ podczas otwierania rachunku.
Jakie ta funkcja ma zastosowanie? Dwa podstawowe:
- Pozwala łatwiej zidentyfikować obsługiwanego gościa. Funkcji możesz użyć np. do opisu “impreza firmowa XYZ” czy “klient VIP”. Ta opcja przyda się także, kiedy grupka znajomych siedząca przy jednym stoliku chce rozliczyć się osobno - możesz nadać rachunkom nazwy ułatwiające serwis czy rozliczenie np. “pani w bluzie”, “pan z brodą”. Nazwy będą widoczne jedynie dla obsługi.
- Jeśli przyjmujesz zamówienia telefoniczne, możesz otworzyć nowy rachunek i w polu nazwy wpisać numer telefonu oraz adres dostawy. Jeśli korzystasz z funkcji współdzielenia rachunków (patrz punkt 2), to zaparkowany rachunek pojawi się na mobilnym iPOS pocket Twojego dostawcy wraz z adresem i kontaktem do klienta.
5. Uwagi do pozycji / uwagi do paragonu - dostępne w taryfie Pro
Stopień wysmażenia, alergia na produkty, specjalne życzenie gościa, dodatkowy talerz na przekąski - wszystkie preferencje klienta możesz przekazać bar czy kuchnię. Wystarczy, że po wprowadzisz uwagi w trakcie przyjmowania zamówienia. Bon wraz z uwagami i szczególnymi prośbami gościa zostanie wydrukowany na kuchni.
Uwagi do pozycji możesz:
- zdefiniować w iPOS web i korzystać z takiej bazy uwag na smart+ i pocket, szczególnie, jeśli są to powtarzalne uwagi (np. stopień wysmażenia),
- wpisać je ręcznie z poziomu klawiatury na iPOS smart+
6. Zarządzanie uprawnieniami i rolami personelu - dostępne w taryfie Pro.
Dotychczas w iPOS web istniały domyśle funkcje, takie jak - kelner, sprzedawca, kierownik itd. Nowością jest możliwość stworzenia w iPOS web dowolnej roli i przypisania do niej wybranych przez siebie uprawnień. Jak to działa?
Możesz zdefiniować np. rolę Barman, Kelner, Kierownik Sali, Manager i zdecydować o tym, jakie dane widzi personel i jakie działania może wykonywać - np. czy może samodzielnie decydować o rabacie lub cenie danego produktu.
Możliwość definiowania uprawnień znacznie ułatwi zarządzanie nie tylko w gastronomii, ale również w salonach urody czy sklepach. Funkcja sprawdzi się każdym biznesie detalicznym i usługowym, w którym pracuje personel o różnym stopniu odpowiedzialności - zwłaszcza w sieciach handlowych i franczyzach.
7. Obsługa wielu drukarek bonowych (kuchennych) - dostępne w taryfie Max
To opcja, z której skorzystają np. lokale z większym zapleczem kuchennym lub takie, gdzie funkcjonuje bar. Kelner przyjmując zamówienie na kasoterminalu, może wysłać je jednocześnie na dwie (lub kilka) drukarek bonowych. W zależności od potrzeb można zdecydować o tym, jaki produkt będzie drukowany na drukarce bonowej zlokalizowanej w konkretnym miejscu.
Wyobraźmy sobie, że grupa znajomych zamawia pizzę oraz drinki. Kelner przekazuje zamówienie jednym kliknięciem - kuchnia otrzymuje bon z zamówieniem na pizzę, a bar bon z listą drinków, które należy przygotować dla danego stolika.
Wkrótce kolejne aktualizacje!
Wkrótce kolejne aktualizacje
Powyższa aktualizacja to nie koniec! Dopiero się rozgrzewamy. Za jakiś czas wracamy do Was z kolejnymi nowościami. Podsumowaliśmy nowości, a teraz czas na rozkład jazdy:
Korzystasz z iPOS?
→ instrukcji dotyczących konfiguracji i obsługi nowych funkcji szukaj na pomoc.ipos.pl
→ chcesz zmienić pakiet na Pro lub Max - zaloguj się do iPOS web i wejdź w zakładę Konfiguracja / Firma